Concert Cherubini en Haydn

Op vrijdag 23 november voert de Christelijke Oratoriumvereniging “Com nu met Sangh” het Requiem in c-klein van Cherubini en de Mis in bes-groot, de zogenaamde Theresienmesse, van Haydn uit in de Julianakerk in Sassenheim. Het koor wordt begeleid door het Holland Symfonie Orkest onder leiding van Wim van Herk. Als solisten werken mee: Elma van den Dool sopraan, Helena van Heel alt, Frank Fritschy tenor, Bert van de Wetering bas en Arjen Leistra harmonium.

Het Requiem in c-klein van Cherubini (1760 – 1842) behoort tot de standaardwerken binnen de requiems, het werd bewonderd door Schumann en Beethoven. In 1815/1816 werd het geschreven ter herdenking van de onder de guillotine omgekomen Lodewijk de 16e van Frankrijk.

De Theresienmesse (Hob. XXII-12) van Joseph Haydn (1732-1809) is geschreven in 1799, dus op relatief hoge leeftijd. Ondanks de naam wordt tegenwoordig niet meer aangenomen dat de Theresienmesse opgedragen is aan keizerin Maria Theresia, bij wie hij eens op audientie is geweest.  Waarschijnlijker wordt het geacht dat deze mis, net als andere missen, geschreven is voor vorstin Maria Ermenegild Esterhazy, de echtgenote van vorst Nicolaus von Esterhazy bij wie hij toen in dienst was.

Toegangskaarten zijn à € 20,- verkrijgbaar bij Primera Sassenheim, Hoofdstraat 208A, de koorleden en aan de zaal; Julianalaan 6.

De zaal is open vanaf 19.30 uur, het concert begint om 20.00 uur en eindigt om ongeveer 22.00 uur, er is een pauze.