Terugblik

Antependium

Op de foto ziet u voor het hoofdaltaar van onze St Agathakerk een antependium staan verbeeldend twee engelen die de doek van Veronica vasthouden met daarop de afdruk van het gelaat van Christus.

Een antependium is een onderdeel van de liturgische aankleding van het altaar. Vooral in de Middeleeuwen werd vaak een antependium tegen het altaar geplaatst. Daarmee wilde men benadrukken dat het altaar met groot ontzag benaderd moet worden, omdat het de plaats is waar brood en wijn daadwerkelijk in het lichaam en bloed van Jezus Christus veranderen. Tot het tweede Vaticaans Concilie was het hoogaltaar de plaats waar dit gebeurde. Een antependium kan van stof, hout of edelmetaal zijnAls een stoffen antependium wordt gebruikt, dan wordt dit voorzien van de van toepassing zijn de liturgische kleuren. Dit is voor de veertigdagentijd paars.

Het antependium heeft vele jaren ingepakt op de zolder gestaan van de sacristie.  Tegen de tijd dat de restauratie van kerk was voltooid is het daar vandaan gehaald. Het bleek vervuild en beschadigd. De Stichting Restauratie Agathakerk heeft toen besloten het antependium te laten restaureren. 
Het heeft nu tijdens de veertigdagentijd een plaats gekregen waar het vele jaren tijdens de vastentijd heeft gestaan, namelijk voor het voormalige hoofdaltaar.

We zijn verheugd dat een mooi liturgisch kunstwerk na zoveel jaar gedurende de vastentijd weer is teruggeplaatst.

Misschien ook interessant...