Morgen 3 januari 2021, vieren we Driekoningen (Openbaring van de Heer). Luister naar het verhaal voorgelezen door diaken Iwan Osseweijer. En wat hij daarna gaat doen…..?
Recept voor een traditionele Galette des Rois of Driekoningenkoek vind je hieronder:
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel of hazelnootmeel (dit kun je zelf fijnhakken in een hakmolentje)
- 100 gr suiker
- 2 eieren
- 100 gr boter
- 1 tl citroenzest (rasp)
- 1 rol vers bladerdeeg van 270 gr (of 6 plakjes diepvries)
- 1 eidooier, losgeklopt met een scheutje room/melk als plakmiddel en om de koek mee te bestrijken)
- 1 losse noot, boon of driekoningenbeeldje
En nu aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200C
- Bekleed een bakplaat met eens stuk bakpapier
- Meng in een keukenmachine het amandelmeel met de suiker, de 2 eieren, boter en citroenzest tot een romige crème (dit noemen we frangipane).
- Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van ca 20cm en een cirkel van ca 22-24 cm. (indien je een rol vers deeg gebruikt, rol het deeg dan met de deegroller even een klein beetje groter zodat er precies 20 en 22 cm vormen uitgestoken kunnen worden. Je kunt hier bijvoorbeeld een bakblik of springvorm gebruiken)
- Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
- Verdeel de frangipane over de deegcirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1-2 cm vrij.
- Druk de noot, het beeldje of de boon op een willekeurige plek in de frangipane.
- Bestrijk de rand van het deeg met een dun laagje losgelopte eidooier
- Leg de grote deegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje om evt stoom te kunnen laten ontsnappen. Hierdoor zal je taart mooier bakken en is de kans kleiner dat beide deegcirkels van elkaar los zullen laten.Let op dat de randen goed aan elkaar plakken en stevig dicht zitten!!! Anders loopt de vulling er uit.
- Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Kerf het voorzichtig in, snij het deeg niet volledig door tot aan de vulling.
- Bak de driekoningentaart in ca 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.
- Laat afkoelen op een taartrooster.
- Je kunt het nog versieren met een kroontje dat degene die de noot heeft mag dragen of je versiert het met een kroon of ster van poedersuiker.
eet smakelijk !