Terugblik

12e Slotconcert Open Monumentendag door Cor de Vries

Tot besluit van de Open Monumentendag op zaterdag 10 september 2022 geeft organist Cor de Vries traditiegetrouw een concert in de Sint-Agathakerk, aanvang 16.00 uur, toegang gratis. Op het Frans-romantische Adema-orgel van de Sint-Agathakerk in Lisse zal hij een aantrekkelijk programma ten gehore brengen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om te komen luisteren!

Het programma heeft als thema “Engelse sferen rondom de Fransman Guilmant….”

In het hart van het programma staat namelijk de prachtige Sonate III van Alexandre Guilmant. Met een Preludio en een Fuga als hoekdelen en in het midden het verstilde Adagio molto, is deze sonate zeer klassiek van opzet en daardoor erg geliefd bij zowel uitvoerenden als luisteraars. Rondom deze sonate klinkt muziek van de Engelse componisten Craig Sellar Lang, Percy Whitlock en Alec Rowly. Van de beroemde Engelsman George Thalben-Ball zal zijn bekende Elegy gespeeld worden. Het programma wordt geopend met Festliche Musik alla Händel van Sigfrid Karg-Elert.  Tot besluit staat er net als voorgaande jaren een koraalfinale op het programma, ditmaal van de in 2018 overleden Nederlandse organist/componist Herman van Vliet. De melodie van het gezang ‘Door de nacht van smart en zorgen’ is wederom gecomponeerd door een Engelsman, namelijk John Stainer.

Cor de Vries ontving zijn eerste orgellessen van zijn vader, waarna hij verder studeerde bij Leen Schippers en Simon Stelling. Als kerkorganist is hij o.a. verbonden aan de Ger. Gem. van Amsterdam-Noord en de evangelisatiepost ‘Bij Simon de Looier’ in Amsterdam. Cor is verder nauw betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag. Ook is hij bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Adema-orgel.

Voor meer informatie zie www.ademavrienden.nl

Misschien ook interessant...