Terugblik

Impressie van de fietstocht op 21 augustus j.l.

Impressie van de fietstocht op 21 augustus j.l.

Bezoek aan Stem in de stad onder leiding van Ria Kauffman en Ton Seijsener.

Het stortregende op zondag 21 augustus en van fietsen kon daarom geen sprake meer zijn.
Echter ondanks of dankzij de flinke regenbuien, vertrokken er toch 2 auto’s en met de bus 16 mensen naar Stem in de Stad in Haarlem.

Rond de klok van 12 uur werden we hartelijk welkom geheten door Trudy van der Poel en pastor Jody v.d. Velde. Onder het genot van een kopje koffie en thee hebben we onze lunch gebruikt en vertelde Jody wat Stem in de Stad is en wat ze doen.

Stem in de Stad bestaat al 30 jaar en is een plek waar eenzame mensen welkom zijn en een kopje koffie kunnen drinken en een luisterend oor vinden. Bij Stem in de stad werken een aantal vaste medewerkers en 300 vrijwilligers. Het doel is een rustige vrije plek te creëren waar je mag zijn wie je bent en waar je niet wordt gewezen op wat je moet doen.

Dagelijks komen er ongeveer 70 mensen binnen. Onder heb zijn eenzamen, daklozen, verslaafden en asielzoekers en uiteraard gebeurd er wel eens wat. Dit wordt altijd gelijk opgelost en in geval van nood kan de politie ingeschakeld worden.

De vrijwilligers en de cliënten zijn gelijkwaardig en iedereen wordt met je en jou aangesproken. Het centrum is niet afhankelijk van de gemeente, maar draait op giften van allerlei instanties. Als er echte hulpvragen zijn dan is er de mogelijkheid om deze mensen te helpen en door te verwijzen naar bv. een verpleegkundige, iemand die Nederlandse les geeft of een schuldhulpverlener. Ook een aantal professionals bieden gratis hun hulp aan. Tevens is er aan de overkant een noodhuis waar mensen kunnen blijven slapen in uiterste nood.

Het allerbelangrijkste is een luisterend oor bieden en geen advies geven. Willen mensen dit dan kunnen ze dit zelf vragen.

plaatje-fietstochtNa de uitgebreide informatie over dit bijzondere centrum, zijn we naar de Catrijnkapel gegaan. Dit is een kapel achter het centrum onder de grond die altijd open is. Onder het luisteren naar een prachtig stukje muziek konden we de informatie even in stilte verwerken.

Vervolgens legde Jody uit hoe de kapel gevonden is en over het kruisbeeld dat in de kapel staat. Het is door henzelf gemaakt uit hout en gebroken spiegelglas. Iedereen kan hier gaan zitten en een kaarsje aansteken.

Stem in de stad heeft ook een straatpastor die de mensen buiten opzoekt en aanspreekt. Een begraafplaats is er ook.

Tot slot nam Jody ons mee naar een muurschildering van een boom waarin mensen zelf iets bij mogen hangen, zoals b.v. een vogel of iets anders. Dit is een symbool voor Stem in de Stad, waar vogels van verschillende pluimage mogen komen en weer verder gaan met hun leven. Een bijzonder bezoek.

Daarna bezochten we ter afsluiting nog de mooie Groenmarktkerk naast Stem in de Stad waar een vrijwilliger ons iets vertelde over deze mooie kerk en ons zelf de prachtige kerk liet ontdekken. Het was een plek die de moeite waard is om nog eens te bezoeken.