Terugblik

Kinderkerk mini-adventsviering 20 december

Hallo allemaal,
Wat gaat de tijd toch snel. We kregen een mooie foto van Luuk en Daniël. Ze hebben deze week het derde kaarsje gekleurd. Zien jullie hoe mooi ze dat hebben gedaan?

Zelfs als je niet meer naar school hoeft toe te gaan is er nog veel te doen voor het Kerstmis. Is bij jullie de kerstboom al gezet? En staat ook het stalletje in de kamer? Nog eventjes wachten en dan wordt in de kerstnacht het kindje Jezus geboren. Maar eerst gaan we het vierde kaarsje nog aansteken of kleuren en vertellen we wat dat vierde kaarsje betekent:

4e zondag van de Advent Miniviering voor thuis 
Ga maar samen aan tafel zitten rond de adventskrans, of zet vier kaarsen neer. Vandaag is het de vierde zondag van de Advent, daarom mogen we nu alle vier de kaarsen aansteken. We bidden samen:

Een groene krans, vier kaarsen,
want Kerstmis komt in zicht.
Het wordt steeds minder donker,
dus zie je steeds meer licht.

De vierde kaars mag branden;
dat is een blij bericht,
want God die ons nabij is
laat ons leven in zijn licht

Hieronder zie je Eva. Ze heeft samen met haar mama een mooi gebedje gemaakt die ze jullie voorleest. Kleuren jullie ook het vierde kaarsje?

Vandaag krijgen we een bijzondere brief. Een brief van een engel. Hij heet Gabriël. Heb je daar weleens van gehoord? Luister maar naar wat de engel je wil vertellen:

Navertelling uit de bijbel: Bezoek van een engel
Gabriël was een engel van God. Hij moest regelmatig speciale berichten gaan brengen aan mensen die God had uitgekozen om iets bijzonders te doen.
Nu ging de engel naar Maria, die in Nazareth woonde. Maria was blij, want ze zou met Jozef de timmerman gaan trouwen. En daarna wilden ze wel graag een kindje. Maar toen kwam opeens de engel op bezoek. De engel zei: “Lieve Maria, ik groet je namens God. Hij zal bij je zijn!” Maria schrok! Ze begreep niet goed wat de engel bedoelde. Maar die zei: “God heeft jou uitgekozen om een zoon te krijgen, die je Jezus moet noemen. Hij zal de Zoon van God zelf zijn. God zal hem koning maken van Israël. Aan zijn macht zal geen einde komen.”
Maria was verbaasd. Ze zei tegen de engel: “Maar ik ben nog niet getrouwd hoe kan ik dan een kindje krijgen ?” De engel zei: ”Je zult niet een kindje krijgen van Jozef, maar door de kracht van God zal je zwanger worden. Daarom hoort jouw kindje bij God, en hij zal Zoon van God worden genoemd. God kan daarvoor zorgen, voor Hem is alles mogelijk. Toen zei Maria: “Ik wil graag een kindje van God krijgen want ik wil God dienen. Laat maar gebeuren, wat u gezegd hebt.” Daarna vloog de engel weer terug naar de hemel. En weet je wat zo mooi was: Jozef ging voor Maria en het kindje zorgen hier op aarde.

Dit is het Woord van God 
Kinderen: Wij danken God

Lied met plaatjes van het verhaal van vandaag
Hieronder zie je een mooi lied over het verhaal van vandaag.

Gesprek met de kinderen

1: Vraag de kinderen of zij zich kunnen voorstellen of hun vaders en moeders blij waren toen ze wisten dat ze in verwachting waren van hen?
Voor Maria was het wel heel anders dan voor hun eigen papa’s en mama’s. Zij had wel een vriend, (Jozef) maar dit kindje was niet van hem. Het kindje was van God. Dat was geen gemakkelijke opdracht. De mensen zouden haar een slechte vrouw vinden omdat ze een kindje kreeg voordat ze een man had. Dat mocht echt niet in de tijd van Maria. En toch zei Maria: “Ja, ik zal dit kindje dragen en zijn moeder zijn.”

2: Kennen de kinderen nog meer mensen die dingen durven die anderen niet zo gauw zouden doen? Hebben ze zelf wel eens wat gedurfd om te doen wat niemand anders durfde?
Praat nog even door of het belangrijk is wie je vraagt om iets moeilijks te doen. Klasgenootjes, je ouders, je juf op school, je oma? Heb je bij de een meer moed dan bij de ander?

3: En hoe zou het zijn als je een vraag van God zelf kreeg? Vraag de kinderen of ze denken dat dat ook nu nog zou kunnen.
Maria kreeg via Aartsengel Gabriël een vraag van God en ze zei gelukkig ‘Ja’. Zo kon Jezus worden geboren.

Als er een kindje geboren wordt, dan ga je vaak op kraamvisite om naar het kindje te kijken. Dan neem je een cadeautje mee.
4: Welke cadeautjes zouden de kinderen aan baby Jezus willen geven? Kijk samen met de kinderen wat ze zouden kunnen gaan maken om op te sturen naar Maria.

Maak de overstap naar het maken van kraamcadeautjes die als pakketje weer in de mand worden gedaan en meegegeven worden met de postduif.

Knutselen: slabbetjes versieren of knuffels maken

Voor Maria die de kleine Jezus verwacht maken we een kraamcadeautje. Een slabbetje is als bijlage toegevoegd. De slabbetjes kunnen worden uitgeprint en daarna kunnen ze versierd worden met verf ,stift of kleurtjes en stickertjes en van een washandje kan een knuffeltje gemaakt worden. Maar je kunt ook op het slabbetje schrijven wat je graag aan Jezus zou schenken. Misschien kunnen jullie er een foto van maken en naar ons toesturen?

Downloads