Terugblik

Verslag Wereldjongerendagen

door Anika en Sophie

Op maandagochtend 14 januari zijn wij vertrokken met het vliegtuig. Na een lange reis van ongeveer 11 uur vliegen en 6 uur in de bus, kwamen wij rond 02.00 uur plaatselijke tijd aan in Panama. Ook al was het midden in de nacht, er stonden veel Panamezen ons op te wachten met muziek en dans: één en al vreugde!

De gastvrijheid in Panama was groot. De mensen wonen in heel andere omstandigheden dan in Nederland. Zij zijn armer, maar leven met veel vreugde. Elke dag hadden wij een Mis. Deze is anders dan in Nederland: er is veel zang en dans. In Panama kent men geen stilte. In het begin was dit gek, maar de vreugde was aanstekelijk!

Het eten: rijst met kip. Iedere dag. Ook was het erg warm: zo’n 35 graden!

Tijdens de eerste week hebben wij tijd gehad in onze deelgroep en in onze stream-groep, waar Sophie heeft geleerd over moraaltheologie en Anika heeft gesproken over persoonlijke vragen die de groep bezighield. Ook zijn wij in groepjes naar gezinnen geweest, waarvan een familielid ziek is. De omstandigheden waar de zieke mensen in leven, zijn veel slechter dan in Nederland. Het was aangrijpend om te zien. De mensen waren erg blij om ons te ontvangen. Wij vonden het een bijzondere ervaring om op bezoek te gaan bij deze mensen. Ook hebben wij een avond van barmhartigheid gehad, waar wij Christus hebben aanbeden en het sacrament van boete en verzoening hebben ontvangen. Dit was mooi. Tevens hebben wij genoten van een culturele avond, waarbij veel Panamezen voor ons hebben opgetreden. Ook hebben wij zelf opgetreden met onze ingestudeerde dans.

De tweede week kwamen wij aan in Panama- stad. Wij verbleven buiten de stad, in een dorp in de bergen. Het was een avontuur om te leven bij de gezinnen in dit dorp, want zij waren erg arm. Sommige jongeren moesten overgeplaatst worden naar een ander gastgezin, omdat zij niet konden slapen in de omstandigheden waarin hun gastgezin leefde. Het was confronterend om mee te maken, maar het maakte ons wel bewust van het feit dat wij het in Nederland goed hebben. Dinsdag in de tweede week was de openingsmis van de WJD, waarbij al veel jongeren aanwezig waren. Wij zagen allemaal vlaggen van verschillende landen. Het was zó gaaf om met jongeren vanuit bijna alle landen ter wereld de Mis te vieren, elkaar de zegen te wensen en met elkaar te bidden! Woensdag zijn wij naar het Panamakanaal geweest. De natuur daar is erg mooi. Het was een moment van ontspanning, waar wij allemaal aan toe waren. Wij hebben verschillende dieren gezien, zoals alligators, schildpadden en zelfs aapjes die op de boot klommen! Donderdag kwam de paus aan. Zijn toespraak was erg mooi. Om zoveel jongeren van verschillende landen te zien juichen om Jezus, was erg bijzonder! Vrijdag hebben wij de kruiswegstaties gebeden met de paus. Het was voor ons de mooiste kruiswegstaties die wij hebben gebeden tot nog toe. Zaterdag 26 januari liepen wij naar het veld, waar wij aanbidding hadden, gingen overnachten en de volgende dag de slotmis vierden. Wij hadden onze plaats in het tweede vak van voren.

Tijdens deze Wereldjongerendagen, vooral tijdens de aanbidding en de slotmis op het veld, hebben wij voor uw intenties gebeden. Wij vonden het een zegen om deze dagen mee te maken.

Wij willen u graag meer vertellen over de WJD en foto’s hiervan laten zien. Op zondag 17 maart zullen wij na de Mis, in het paus Fransiscushuis, een presentatie geven. Bent u er ook bij?