Terugblik

Bijzondere film in Lisse: Where are you, Adam?

Op vrijdag 21 april speelt in het Paus Franciscushuis, Heereweg 271 in Lisse de film “Where are you, Adam?”

Where are you, Adam? speelt zich af in het oude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever van Oros Athos. Oros Athos is een schiereiland in het noordoosten van Griekenland, ten oosten van Chalcidice, in de Griekse landstreek Macedonië.

Tussen 963 en 1545 werden hier maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn er nog twintig over waaronder het klooster Dochiariou. Athos is tevens het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken. Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen.

In de film worden beelden van de natuur afgewisseld met het bijna onophoudelijke werk en gebed van de monniken. Zij streven naar een ritmische band tussen de mens en de natuurlijke wereld, die verwijst naar het ‘onbedorven’ Paradijs van Adam vóór de zondeval.

Het juweel van deze rijke Byzantijnse omgeving zijn dan ook de monniken zelf die in hun dagelijks leven gevolgd worden. Levens die, zoals bij ieder mens, gevuld zijn van vreugde, hoop en devotie maar ook met teleurstelling en zwakheden. Een centrale figuur in de film is de ouderling van het klooster, abt Gregory. Zijn decennia lang leiderschap heeft een sterke band gecreëerd tussen hem en de monniken onder zijn hoede. (bron: website Filmhuis Den Haag)

Aleksandr Plyska, Aleksandr Zaporoshchenko, Oekraïne , 2022, 80 min Grieks gesproken (Nederlands /Oekraïens ondertiteld)

Er wordt gevraagd om een bijdrage van € 10,-